De gevolgen van een smartphone of private lease auto voor de hypotheek

5 jaar geleden
Je zult bij het afsluiten van een telefoonabonnement of een Private Lease contract voor een auto misschien niet stilstaan bij de gevolgen voor een hypotheek. Helaas hebben deze contracten een grote invloed op wat je maximaal kunt lenen voor een eigen huis. 

In het maandbedrag dat je voor een auto in Private lease betaalt, zitten twee onderdelen: een gebruiksdeel en een (financierings)deel voor de aankoop van de auto. Dit laatste financiële deel wordt geregistreerd bij het BKR en heeft gevolgen voor het maandbedrag dat je aan hypotheek kunt betalen. Van de totale kosten van de private lease over de looptijd wordt 65% van de totale lease-som als verplichting gezien. De hypotheekverstrekker neemt deze financiële verplichting mee voor 2% van dit bedrag per maand waardoor je minder kunt lenen.

Een voorbeeld:
Je betaalt voor je nieuwe private lease auto € 240,- per maand gedurende 4 jaar. Oftewel 48 maanden x € 240,- is € 11.520,-. Eerder kon je op basis van jullie gezamenlijke inkomen van € 46.000,- ongeveer € 206.000 lenen voor een woning. Na het afsluiten van de Private Lease voor je auto kun je nu veel minder voor een eigen huis lenen. Het verschil is liefst € 38.000,- waardoor je nog maar ongeveer € 168.000,- hypotheek kunt krijgen.
Vanaf 1 mei 2017 geldt voor een smartphone met een nieuwwaarde boven € 250,- ook zo'n soort regeling. Bedenk dus goed dat je door het afsluiten van een telefoonabonnement mét een smartphone óf een private leasecontract voor je bolide je droomhuis misschien onbereikbaar wordt. Ook voor rood staan bij de bank, andere leningen en studieschulden gelden soortgelijke rekenregels.

Laat je dus altijd goed adviseren als je dit soort verplichtingen hebt of nieuw afsluit.

Leo Bokmans FFP
De Huizenier Hypotheken & Makelaardij
088 - 123 66 00